Wat zijn executieve functies?

De laatste tijd hoor je het steeds vaker in onderwijsland: executieve functies. Er worden lesmethoden en cursussen aangeboden, en er is oefenmateriaal op de markt. Maar wat zijn executieve functies? En wat doen ze doen precies?

Stel; je zit op de bank en hebt zin in een glas cola. Dan moet je opstaan, naar de keuken lopen, een glas uit de kast pakken, de deur van de koelkast openen, de cola zoeken en inschenken, je niet laten afleiden door andere lekkere dingen in de koelkast, de deur weer dichtdoen en voorzichtig met je glas teruglopen naar de bank.

Alles wat je hiervoor nodig hebt, al deze handelingen, dat zijn je executieve functies. Ze zorgen ervoor dat je je doel kunt uitvoeren. We verstaan hieronder planning, focus houden op je doel, herinneren wat je ook alweer ging doen, je niet laten afleiden, weten welke spullen je nodig hebt, enzovoort.

Dat deze executieve functies je helpen bij het uitvoeren van allerlei dagelijkse zaken is duidelijk. Het is dus niet altijd een kwestie van niet-willen, maar soms ook niet-kunnen. Goed dus dat hier in het onderwijs steeds meer aandacht voor komt.

Uit onderzoek blijkt, dat het brein van tieners verandert. Het is ‘under construction’. Met name in de frontaalkwab gebeurt erg veel. En laat dat nou precies dát gedeelte van de hersenen zijn dat zorgt voor planning en organisatie. Niet gek dus dat tieners het lastig vinden om te plannen, op tijd te komen, hun spullen mee te nemen (liefst ook nog de goede..), enzovoort. Wat wél opvallend is, is dat op het moment dat ze hun spullen nodig hebben voor voetbaltraining, ze ineens wel aan de juiste spullen denken, en dan ook nog op tijd op de training komen. Hoe zit dat dan?

Omdat dit is iets dat hun interesseert, en waar ze belang bij hebben (ze willen immers niet afgaan bij hun teamgenoten) besteden ze hier meer aandacht aan, waardoor dit wél lukt. De kunst is dus om erachter te komen wanneer het wel lukt, en dit vervolgens te vertalen naar gebieden van hun leven (school, kamer opruimen) waar het nog niet lukt.

En meestal, met voldoende geduld en na verloop van tijd.. komt alles wel weer goed 😊

Interessant, verhelderend filmpje op youtube: https://www.youtube.com/watch?v=fNu48TM-170

 

www.praktijkboeien.nl

 

 

Vragen of direct aan de slag? Wij staan klaar voor je.