voorlezen!!

Nationale voorleesweek!

Deze week wordt er even extra stil gestaan bij het belang van voorlezen. Voorlezen is niet alleen leuk, maar er zijn ook nog veel andere zaken die gestimuleerd worden tijdens het voorlezen van je kind!

 

Wist je bijvoorbeeld dat:

1.         Samen lezen zorgt voor een goede band tussen ouder en kind! Aan het einde van de dag even quality-time samen met je kind.

 

2.        Lezen je wereld groter maakt. Bovendien krijgen kinderen een grotere woordenschat, waardoor ze de wereld beter begrijpen.

 

3.       Lezen zorgt voor meer empathie. Kinderen die boeken lezen kunnen zich beter inleven in een ander, en met meer begrip reageren. Er komen serieuze onderwerpen voor in boeken, waarbij het veilig is voor kinderen om te kijken hoe de hoofdpersoon hiermee omgaat.

 

4.        Kinderen die regelmatig met boeken in aanraking komen, krijgen een beter tekstbegrip. Ze begrijpen beter hoe verhalen in elkaar zitten, kunnen een logische volgorde aangeven, en kunnen oorzaak-gevolg herkennen.

 

5.        Bovendien is begrijpend lezen een vaardigheid die in veel andere schoolvakken terugkomt, zoals bij geschiedenis of aardrijkskunde, maar ook bij rekenen; de zogeheten verhaaltjessommen of het aflezen van grafieken en tabellen.

En de leeftijd van kinderen die doet er helemaal niet toe, van hele kleintjes tot kinderen in groep 7 of 8 van de basisschool, allemaal vinden ze het heerlijk om af en toe nog eens lekker voorgelezen te worden!  Al met al dus genoeg reden om vanavond weer op de rand van het bed te gaan zitten met een spannend verhaal of een lekker dik boek! 

Veel (lees)plezier!

www.praktijkboeien.nl

Vragen of direct aan de slag? Wij staan klaar voor je.