Voor de feestdagen: gezellig samen spelletjes doen!

BLOG #7             SAMEN SPELLETJES SPELEN!!

 

Op een zolder.. achter een paar dozen.. tussen wat andere rommel.. heeft iedereen ze wel staan. Mens erger je niet, ganzenbord, monopoly en misschien kom je nog een paar schaakstukken of een dambord tegen..

Niet weggooien, maar spelen die gezelschapsspelletjes! Superbelangrijk voor de ontwikkeling van je kind!

5 redenen waarom je je spelletjes niet naar de rommelmarkt moet brengen:

  1. Superbelangrijk voor de taalontwikkeling van je kind. Je gaat met elkaar in gesprek, en dan komen er veel taal- en rekenkundige begrippen langs. Wat dacht je van : “wachten op je beurt”, “het hoogst gooien”, of “een beurt overslaan”. Deze begrippen kun je wel uitleggen, maar door ze te doen zijn ze veel duidelijker. Bovendien zijn het hele specifieke termen die in het dagelijks leven ook voorkomen (bv op je beurt wachten bij de kassa). Deze begrippen zijn dan al gekend door je kind vanuit een andere context.
  2. Ook de rekenontwikkeling komt aan de beurt: speel maar eens een potje monopoly en laat je kind dan vooral de bank zijn! Optellen en aftrekken zijn ineens geen probleem meer. Maar ook het gooien met twee dobbelstenen is voor kinderen in de onder- en middenbouw een goede oefening om het optellen en aftrekken tot 12 mee te oefenen. En bij Zeeslag kun je mooi coördinaten oefenen!
  3. Gezelschapsspelletjes willen echter niet zeggen dat het ook altijd gezellig is; juist de keren dat het bord over tafel vliegt of je kind boos weg stampt, zijn leermomenten. Dan kun je praten over hoe het is om te verliezen, of elkaar iets te gunnen. Ook je boosheid in bedwang kunnen houden is een belangrijk leerpunt, waar je in het dagelijks leven veel voordeel hebt.
  4. Bovendien speel je samen! Dat betekent dat je rekening met elkaar moet houden, je moet op elkaar wachten en naar elkaar luisteren. Dat zijn dingen die kinderen spelenderwijs leren! Mooie gelegenheid dus..
  5. Tot slot heb je bij veel spellen een tactisch element, en moet je een strategie bedenken. Eerst doel stellen, dan een plan bedenken en vervolgens stapsgewijs uitvoeren. Dat vraagt inzicht! (Zeker als de tegenstander ook een plannetje bedacht heeft..)

Tot slot.. klassiekers zijn vaak niet voor niks klassiekers. De oude vertrouwde spellen (zoals Monopoly, schaken of kwartetten) bevatten heel veel leerzaams voor kinderen. Let erop of kinderen uitgedaagd worden na te denken, strategieën te bedenken en of het na één of twee keer spelen ook nog leuk is. En vooral.. heel veel plezier samen!

www.onderwijspraktijkboeien.nl

 

Vragen of direct aan de slag? Wij staan klaar voor je.