Je kind kent alle letters, maar moet nu sneller gaan lezen. Hoe kun je als ouder daarbij helpen?

 

Als je kind in groep 3 zit en leert lezen, is het rond deze tijd meestal al een aardig eind op weg. Als ouder sta je er vaak versteld van hoe goed en snel je kind al heeft leren lezen. De meeste leesmethodes ronden eind januari of begin februari het aanleren van losse letters af.

De meeste kinderen lezen nu nog hakkend-plakkend. En dat is ook prima, want dat hebben ze tot nu toe zo geleerd gekregen. Nu moet dan de overstap gemaakt worden naar ‘vlot en vloeiend verklanken’, oftewel sneller lezen. Maar hoe kun je daar als ouder nou goed bij helpen?

Hier zijn 5 tips:

  1. Blijf de losse letters oefenen. Een goede letterkennis is een voorwaarde om te komen tot snel verklanken. Dus met behulp van losse kaartjes of een letterkaart (bijvoorbeeld op de wc) blijf je oefenen, ook  met die lastige ou, ui en eu. Oefen de letters steeds in een andere volgorde zodat je zeker weet dat je kind niet gewoon de goede volgorde onthoudt ipv echt te lezen!
  2. Om te komen tot sneller lezen, kan het helpen om de eerste letter van het woord langer te benadrukken; het zogenaamde zingend lezen. Je kind leest dan bijvoorbeeld mmmmm-uis. Dit werkt goed omdat de eerste letter meestal wel gekend is, en er toch extra tijd is om de rest van het woord te ‘bestuderen’. Zo ga je van hakkend-plakkend lezen naar vlot verklanken.
  3. Ga met je kind vooral teksten lezen, dus niet alleen losse woordjes maar vooral verhaaltjes. Dit is veel leuker en vooral ook veel betekenisvoller! Verhalen lezen motiveert veel meer dan alleen maar woordjes die verder geen samenhang hebben. Let hierbij wel op het juiste leesniveau (even navragen bij de leerkracht) en kies boekjes die de interesse van je kind opwekken, zoals boekjes over voetbal of dieren. Er zijn veel verschillende boekjes te vinden in de bieb!
  4. Lezen is een kwestie van oefenen oefenen oefenen.. iedere dag 10 tot 15 minuten oefenen zou voldoende moeten zijn om te komen tot vlot lezen. En liever iedere dag een paar minuutjes dan twee keer per week een half uur.
  5. Houd het leuk! (En oefen dus niet meer dan 10-15 minuten per dag). Probeer een geschikt tijdstip te vinden, boekjes op het juiste niveau en interesse van je kind en probeer leuke vormen van samenlezen te verzinnen. Zo kun je bijvoorbeeld om beurten een regel lezen, of help je kind door de bladzijde van morgen voor te lezen, zodat weet het alvast weet wat er gaat gebeuren,

Heel veel leesplezier en vooral heel veel succes!

www.praktijkboeien.nl 

Vragen of direct aan de slag? Wij staan klaar voor je.